pondělí 17. října 2011

Civilizace: Od vynálezu kola ke kosmické lodi

Hra Civilizace od společnosti Microprose vydaná roku 1991 byla první ze série slavných Civilizací od tvůrce strategických her Sida Meiera. Hlavním cílem hry je budování a rozšiřování civilizace, kterou si hráč na začátku hry zvolí. Můžete počítat s tím, že vám ve vašem snažení budou všemožně škodit ostatní civilizace nebo divoké barbarské kmeny.

Hra začíná roku 4000 před Kristem a hráč má na počátku k dispozici jednu jednotku zvanou osadník a z pravidla i základní bojovou jednotku. Hra je koncipovaná jako tahová strategie a hráč musí v každém kole učinit řadu rozhodnutí. V první řadě je třeba s jednotkou osadníka založit první město. Ve městě se rodí noví obyvatelé, budují se bojové jednotky nebo budovy, které mají vliv na růst města a jeho produktivitu. Po založení města začíná vlastní závod o ovládnutí světa.


Jen na hráči záleží, jak se rozhodne svou civilizaci vybudovat. Snad nejvíce nasnadě je cesta síly – tedy vytvoření co nejsilnější armády a zničení ostatních civilizací vojenskou cestou. Hráči, kteří dávají přednost jinému řešení konfliktů, mohou dosáhnout vítězství ve hře i alternativními způsoby: tím, že postaví jako první z civilizací kosmickou loď a kolonizují vzdálené planety, nebo jednoduše dosáhnou nejvyššího skóre ve hře.

Gameplay video: http://www.youtube.com/watch?v=w_28ZS3jcgA

Platformy: DOS, Windows, Macintosh, Amiga, Sega, Saturn, Atari ST, Super NES, PlayStation

Rok vydání: 1991

Série: Civilization

Žánr: strategie

Designeři: Sid Meyer, Bruce Shelley

Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat