úterý 18. října 2011

Abuse - invence žánru












Plošinovka Abuse je podžánrem shoot 'em up akčním her dnes označovaných jako run and gun. V případě této hry se jedná o více než trefné označení. Hráč v kůži hlavního hrdiny Nicka Vrenna, vězně a jediného přeživšího genetických experimentů postaveného proti zmutovaným spoluvězňům a dozorcům, musí být takřka neustále v pohybu a střílet širokým arzenálem zbraní na vše, co se hýbe, aby měl vůbec šanci přežít. Kromě frenetické akce, kdy na hráče skáčou monstra ze všech stran, je nutné se ve hře několikrát zastavit a vyřešit několik v principu jednoduchých, ale o to víc frustrujících logických hříček.

Hra se ovládá kombinací klavesnice a myši, známou spíše z novějších akčních her žánru First Person Shooter. Fakt, že se jedná o jedno z prvních použítí tohoto způsobu ovládání, podrthuje to, že klávesy pro pohyb jsou namapovány na šipky bez možnosti změny. Z dnešního pohledu velmi neergonomické řešení.

Abuse je dnes možné vnímat jako praotce mnoha odpočinkových webových her s téměř identickou náplní. Ovšem to, co Abuse odlišuje od jeho novějších klonů, je neopakovatelná atmosféra strachu zapříčiněná nekomprosními nároky na hráčské schopnosti.


Abuse, 1995

Vývoj: Crack dot Com

Hlavní programátor: Jonathan Clark

Design: Duong Nguyen

Distribuce: EA, Red Hat, Bungie

Platformy: MS-DOS, LINUX, Macintosh, Amiga, iOS

Žánr: plošinovka, run 'n' gun

Žádné komentáře:

Okomentovat