neděle 16. října 2011

Paratrooper aneb sejmi je všechny!



Orion Software (1982). Paratrooper. (MS-DOS).


Čyřbarevná klasika pro pamětníky z roku 1982. Hráč ovládá šipkami a mezerníkem či joystickem hlaveň statické kulometné věže uprostřed obrazovky. Rozkaz zní jasně. Sestřelit vše, co se na černé obloze hýbe. Konkrétně letadla, helikoptéry a hlavně z nich seskakující parašutisty. Pokud napravo či nalevo od věže přistanou čtyři parašutisté, vytvoří lidskou pyramidu, vylezou na věz, vyhodí ji do vzduchu a GAME OVER.

Cíl hry? Nahrát co nejvyšší skóre (minimálně vyšší než ten, s kým se perete o místo u klávesnice). Za každý sestřelený stroj či parašutistu se přičítají body. Obzvlášť uspokojivé je sestřelovat parušitistům padáky a sledovat pak jejich volný pád k zemi. Pokud spadnou na již dosedlého diverzanta, zbavíte se obou.

Infarktové situace nabízí Paratrooper ve chvílích, kdy na věž prolétavající letadla shazují bomby, které musíte setřelit. Na rozdíl od vás mají totiž mušku neomylnou.

Nedávno jsem si hru připomněl a Paratrooper byl stále vysoce návykový, jako když mi bylo pět.

Paratrooper není originál, ale předělávka hry pro Apple II pojmenované Sabotage (1981). Tento herní koncept se v příštích letech dočkal několika dalších variací. Naříklad hry Ganja farmer (1998). Zde jako zkouřený rastafarián bráníte své konopné políčko proti vrtulníkům protidrogové jednotky.


Docela vtipná videorecenze hry:



Platformy: DOS

Rok vydání: 1982

Žánrové zařazení: Akční arkáda

Designér: Greg Kuperberg

Země původu: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat