středa 4. května 2016

One Night Stand


Luci Blundell (Kinmoku), Dan Clements (2016), One Night Stand (Windows)









One Night Stand je představitel dating sim herního žánru ve formě simulátoru krátké zajímavé životní příhody. Měl jsem možnost si vyzkoušet demoverzi této hry, jak autor říká, při čemž se plná verze chystá na léto 2016.
V této hře se ocitáte, jako bezejmenný muž v posteli cizí ženy s kocovinou a na vůbec nic si nepamatujete z prostého důvodu. Alkohol. Hned při spuštění hry je vše vysvětleno v sérii sms zpráv v mobilu, který vás v cizím pokoji probudí a rychle uvede do děje. Dále je na vás, co vše zjistíte a jak hra skončí.
Již zmíněná neznámost jména hlavní postavy, za kterou hrajete, vyvolává větší vcítění do děje, jako hlavního aktéra, pod kterým si můžete představit právě sebe. Tuto simulaci podkresluje i fakt, že se díváte očima tohoto muže a vlastně nevidíte ani jediný kousek svého těla.V hraní a představení si mužské role dle mého názoru nebrání ani dámám, které si jistě odnesou své z této zajímavě pojaté hry.


Herní mechaniky

Jak již bylo zmíněno, ve hře hrajete za muže, jehož očima se díváte na prostředí kolem sebe. Děj probíhá pomocí obrázků a textů, které odklikáváte a vybíráte dialogové volby. Tyto volby v podobě vět se následně promítají v průběhu a na konci hry. Mezi jednotlivými dialogy jsou do hry vloženy "průzkumné" části, v kterých máte možnost si prohlédnout pokoj a věci vaší tajemné dívky klikáním na ně. Tuto část hry také můžete využít k vyhledání všech kusů oblečení nezbytných pro útěk po oné noci. Je zde několik možností nastavení hry, jako například nastavení hlasitosti zvuků i hudby. Jako velice příjemný prvek v nastavení považuji možnost přeskakování již zobrazených dialogových možností. Postup je také možné v průběhu ukládat, což je překvapivé vzhledem k délce hry samotné.












Audiovizuální stránka

Co se týče vizuálního zpracování, vše je kreslené v jednoduchém mdlém stylu. Objekty, na které lze kliknout myší a slečna, s kterou zde komunikujete, je obtažena pohyblivou černou konturou, která zpřehledňuje a příjemně oživuje kreslené prostředí. Hra je provázena zvuky při klikání a hudbou v částech, kde prohledáváte pokojí.V dialogových částech se zdá být hra nedodělaná z důvodu nepříjemného ticha, což lze ale nejpravděpodobněji přičítat demoverzi hry. Počkejme si na plnou verzi a uvidíme, zda nás autor mile překvapí.












Interpretace hry

Hra je ve svém celku hezky odvyprávěný příběh, který má 6 možností zakončení. Vyprávění je skvěle dotvářeno myšlenkami avatara, za kterého hrajete. Způsob zobrazení okolí i hudba pak dokresluje stav kocoviny po rušné noci. Od začátku až dokonce je z One Night Stand cítit silný morální prvek. Morální dilema vyplývá z dané životní situace, ve které je na vás, jak se zachováte a co řeknete. Dialogy jsou vedeny velice inteligentně a vhodně pro danou situaci. Slečna zde představuje milou rozumnou mladou osobu s city i vychováním, které ji dovádí k rozpakům vzhledem k okolnostem.
Osobně na mě dívka působí velice hezky a důvěryhodně.
Děj je zde po prvním i několikátém dohrání příběhu pocitově velice pevný, lineárně vyprávěný. Některé části dialogů jsou totiž pevně stanovené, a tak ať už řeknete cokoliv, slečna odpoví v podstatě to samé. Je zde ale i několik částí, které můžete ovlivnit. A tak je jen na vás, zda budete snílek, který chce vyždímat z jedné noci něco víc, gentleman, zbabělec, či dokonce hulvát, který zaviní nepříjemné zveřejnění fotografie.
One Night Stand na mě působí, jako morálně obohacující hra, která v hráči vyvolává potřebu zamyslet se nad danou tématikou a nad tím, jak by se měl člověk v dané situaci zachovat.
Hra mi ve výsledku nepřijde vzhledem ke svému žánru nijak negativní a rád se u ní zasním s myšlenkou, že může i z pouhého kamarádství nastoleného po jedné divoké noci časem vzniknout něco víc.


Platformy: Linux, Windows, Mac OS X
Rok vydání původní verze: 2016
Hlavní designéři: Lucy Blundell, Dan clements
Žánr: Dating sim, Visual novel
Země výroby: Velká Británie

Žádné komentáře:

Okomentovat