středa 4. května 2016

Katawa Shoujo – Láska bez bariér


Hra s kontroverzní tematikou „randění“ tělesně postižených vznikla v roce 2012 a její předlouhou byl kreslený vtip z fóra 4chan, na kterém bylo zobrazeno pět dívek s různými druhy postižení.
S cílem šokovat je autoři vtipu vytvořili jako sexy dívky v japonském stylu manga.  O tom, že lásku si můžete najít i ten, komu chybí ruka, noha, je hluchý či jinak tělesně postižený, nás ve hře Katawa Shoujo (anglicky „Crippled girls“) přesvědčuje Hisao Nakai, kluk, který se vzhledem ke své nemoci dostane na speciální střední školu, kde se seznamuje se spoustou „milých a sexy postižených dívek“. Jakkoli se tematika může zdát nevhodná a šokující, hra ji reflektuje velmi citlivým způsobem. 

Hra Katawa Shoujo je typickým představitelem žánru „visual novel“ neboli visuální román.
Při hraní her tohoto žánru si můžete připadat, jako když čtete knížku, jak už sám název napovídá. Hra totiž hráči servíruje text, který je doprovázený obrázky. Úkolem hráče je číst a „klikat“ myší pro zobrazení dalšího textu.  Kromě klikání a občasného rozhodování o tom, jak bude hra probíhat, toho hráč příliš dělat nemusí. Právě pasivitu hráče považuji u hry Katawa Shoujo za negativum.
Zvolený žánr sice přílišnou aktivitu hráče ani neumožňuje, ale proklikat se stem pasivních obrazovek, než narazíte na jednu interaktivní, skutečně vyžaduje velkou dávku trpělivosti.

Na začátku se seznamujeme s hlavním hrdinou, mladíkem jménem Hisao, který se chystá vyznat lásku dívce svých snů. Když mu dívka řekne, že se jí líbí, Hisao dostane infarkt.  Je převezen do nemocnice, kde je mu diagnostikována srdeční choroba – chronická arytmie. Hisao je v neustálém ohrožení života, a proto se jeho rodiče rozhodnou, že ho pošlou na speciální střední školu, kde bude pod stálým dohledem lékařů. Hisao z toho zpočátku není nadšený, ale pak se všechno změní. Na střední škole Yamaku se totiž postupně seznamuje s pěticí dívek a záleží jen na hráčově volbě, kterou z nich se rozhodne sbalit.

Kromě Hisaa je právě pětice postižených dívek stěžejními postavami hry. Každá z dívek má jiný handicap. Interaktivita hráče spočívá v rozhodování, se kterou z dívek se Hisao dá dohromady. Může to být třeba Lilly, která je od narození slepá, Emi, co nemá nohy, nebo Hanako, která má těžké popáleniny.
Hisao (nebo autoři hry) rozhodně dívky neškatulkuje podle jejich postižení. Jsou to právě rozdílné povahy dívek, které jsou ve hře klíčové. A tak si Hisao může vybrat milou slušňačku, stydlivou šprtku nebo zlomenou umělkyni. Právě promyšlený podtext, díky kterému hráč vnímá tělesně postižené jako úplně normální lidi, považuji za jednu z velkých předností hry.
Hra je také zajímává v tom, že její děj se liší v závislosti na tom, pro kterou z pěti dívek se Hisao rozhodne. Každá z „cest“, které vedou k získání jedné z pěti dívek, trvá kolem čtyř až pěti hodin. Máte tak skutečně spoustu času dívku poznat.

Katawa Shoujo obsahuje taky sexuální scény, které se ale dají v nastavení vypnout.
Sexuální scény se objeví až po hodinách hraní jednoho příběhu a rozhodně se nejedná o žádné porno. Jsou většinou dost emocionální, některé deprimující a pár z nich je taky dost vtipných. Namísto toho, aby nám tvůrci servírovali nějaké bezduché „sexy“ scény, se snaží víc zaujmout dějem.

Grafika hry je jednoduchá, ve hře se nachází jak animace, tak fotografie, které jsou statické a spolu se skvělým soundtrackem vytváří pro hráče autentické prostředí.
Provedení kreseb považuji za jedno z velkých pozitiv hry, animace postav jsou promyšlené do detailu a po vzoru manga jsou také roztomilé a atraktivní.
Audio provedení hry považuji také za povedené, dobře doplňuje text a vtahuje tak hráče více do příběhu. Někdy jsou zvuky jemné, jako například zvuk deště či zpívání ptáků, jindy se jedná o hlasitější zvuky v podobě prásknutí dveřmi apod.
Soundtrack hry je skutečně podařený a perfektně doplňuje jednotlivé pasáže s texty. Každá dívka má svou vlastní ústřední melodii, která se k ní skvěle hodí a vystihuje její charakter.

Hra má i své slabiny, za které kromě nedostatečného zapojení hráče do hry považuji i perspektivu pouze z mužského pohledu, což může hru učinit méně atraktivní pro ženy.
Bylo by zajímavé, kdyby bylo hru možné hrát i prostřednictvím protagonistky – ženy a prožívat tak příběh z jejího úhlu pohledu. Jako menší negativum vnímám také některé velmi dlouhé dialogy, které sice přispívají k realistické povaze hry, ale někdy jsou zcela zbytečné.

Přestože žánr visuální román není pro každého, hra Katawa Shoujo určitě stojí za vyzkoušení.
Celkově vzato je to velmi dobře provedená hra, u které se vývojářům podařilo vytvořit emocionální příběh, co překonal moje očekávání.





Platformy: Windows, Mac OS X, Linux x86
Rok vydání původní verze: 2012
Žánr: vizuální novela
Země výroby: mezinárodní spolupráce

Žádné komentáře:

Okomentovat