pondělí 30. listopadu 2009

LAYOFF: Zlo přichází z Wall Street

Otázka č. 1: Jaké procedury chce hra reprezentovat?
viz Honza Švelch, Layoff: vyhoď je všechny!

Otázka č. 2: S jakým názorem tak činí?
Hra je jednoznačně zaměřená proti bankéřům. Přitom je zřejmé, že se jedná o ty na vysokých postech, nikoliv o řadové za přepážkou. Ti navzdory recesi zůstávají "nedoktnutelní", o svá pracovní místa narozdíl od běžných profesí nepřicházejí. Přitom jsou to právě oni, kteří se na globální ekonomické krizi podílejí nejvíce a krizi vlastně způsobili. Bankéři jsou padouši, říká Layoff a jejich pokřivené morální rysy a nenasytné povahy dokresluje přímou řečí, která je u každého bankéře individuální, např.: "Tento rok jsem si vydělal 800 000 dolarů. To není špatné. Díky." V záplavě bílých límečků nenajdeme jedinou poctivou duši. Všichni bankéři jsou stejní! Proto i ve hře totožně vypadají. A co je pozoruhodné - jsou to výhradně muži.

Naopak propustitelní zaměstnanci jsou "běžní zaměstnanci" (staff), často jsou to zástupci dělných profesí: pracovníce na pásu, automechanik, prodavačka, konstruktér, prodejce autodílů, masér, ale i lépe placení zaměstnanci: učitel hudební výchovy, manažer... Stručná informace v rámečku nám říká: jsou to obyčejní lidé jako každý druhý, seznamuje nás s jejich zájmy, názory a přáními. Běžní zaměstnanci jsou na rozdíl od bankéřů skuteční lidé.

Zbývá otázka, jakou roli má ve hře samotný hráč, který disponuje mocí posouvat zaměstnanci mezi políčky, a rozhodovat tak o jejich osudu. Myslím si, že hráč v tomto případě reprezentuje systém, nikoliv konkrétní osobu - bankéře, zaměstnavatele nebo kohokoliv jiného.

Otázka č. 3: Je v tom daná hra úspěšná?
Layoff je moc schematická na to, aby byla přesvědčivá. Do kontrastu staví bankéře a běžné zaměstnance, stejně jako dříve komunistická strana rozdělovala společnost na buržoazii - "ty zlé" a proletariát - "ty hodné". Layoff tuto polaritu přenáší do období recese a společnost dělí na bankéře a ty ostatní. Bankéři jsou ti, co rozhodují o toku (i našich) financí, a můžou nám tak pěkně zavařit. Bankéři jsou viníci našeho neštěstí. Tato generalizace mě nutí být ostražitou, a proto mě hra nepřesvědčila.

Žádné komentáře:

Okomentovat