čtvrtek 26. listopadu 2009

Layoff: Vyhoď je všechny!



Hra Layoff chce reprezentovat procedury masového propouštění spojeného s nedávnou globální ekonomickou krizí. Pro tuto reprezentaci volí herní mechaniku podobnou piškvorkám (uvažujeme-li piškvorky s gravitací). Hráč je nabádán, aby vytvářel trojice, čtveřice a přinejlepším pětice stejných profesí. Po vytvoření takové řady, jsou zaměstnanci propuštěni a ve spodní části obrazovky se shlukují ve frontě na pracovním úřadě. Odměnou za propouštění jsou pro hráče peníze (udávané v milionech amerických dolarů), které symbolizují ušetřené výdaje.

Hudba je bezpříznaková a může dotvářet pocit, že se nejedná o nic závažného, i když hráč propouští tisíce lidí přímo na dlažbu. Grafika je stylizovaná, zaměstnanci jsou ztvárněni uniformně, pohled na ně nevyvolává žádné emoce, prvek individuální lidské bytosti vnáší až stručný životopis, který se zobrazí, když na postavičku najedete kurzorem.

Layoff se snaží simulovat proceduru propouštění, cíle této reprezentace můžeme vykládat různě. Může jít o kritiku masového propouštění jako příjemného a bezbolestného spoření firem. Z procedurálního hlediska (za co vás hra odměňuje a kdy je zábavná a záživná) může jít také o kritiku třídy tzv. byznysmenů. Byznysmeni jsou nepropustitelní. Jelikož potěšení ze hry v tomto případě spočívá ve vyhazování, byznysmeni (jedním z nich je hráč sám) vám tuto radost kazí.

Zatímco s obyčejnými zaměstnanci nesoucítíte (zároveň k nim necítíte ani zlost, ledaže by se špatně postavili a odolávali propuštění), protože jich musíte vyhodit mnoho a nemáte čas pročítat si jejich životopisy, byznysmeny začínáte nenávidět. Činí totiž hru náročnější a složitější, s plnou obrazovkou byznysmenů lze totiž již jen těžko někoho vyhazovat. V tomto ohledu je hra jednoznačně ideologicky úspěšná. Ačkoli vás nepřesvědčí, proč jsou byznysmeni špatní, vnutí vám nenávist vůči této skupině.

Zároveň ale z propouštění zobrazuje (možná mimoděk) jako zábavnou kratochvíli. S piškvorkami (kolečky a křížky) také nesympatizujete a nelitujete je, když výslednou pětici (resp. jinou skupinu) vítězně proškrtnete. Lze tedy říct, že z určitého pohledu hra Layoff obětuje řadové zaměstnance, aby mohla zaútočit na byznysmeny a obrátit hráčovo mínění proti nim.

1 komentář:

  1. S těmi manažery to je trochu pomotané. To, že vy jste vlastně jedním z nich, by vás mělo nutit dívat se na jejich nárůst s radostí, ale oni vám to přitom ztěžují.
    Jinak na LAYOFF je vtipné to, že kritizuje to, že propouštění vlastně připomíná abstraktní nelidskou počítačovou hru tím, že z toho udělá počítačovou hru.

    OdpovědětVymazat