neděle 1. listopadu 2009

Archon, aneb šachy trochu jinak


Electronics Arts (1983). Archon: The Light And The Dark (Commodore 64)

Archon byla jedna z prvních her, která mě opravdu chytla. Spojovala strategii, jakou vyžadují šachy a zároveň akci bojových her. Archon se hrál ve dvou rovinách – (1) na šachovnici, na níž byly rozestaveny dvě znepřátelené strany, v tomto případě “Světlo” a “Temnota” a (2) na bojovém kolbišti, kde se jednotlivé zápolení figurek odehrávalo v reálném čase.
Cílem hry bylo obsadit pět důležitých bodů na šachovnici. K tomu měl hráč k dispozici nejrůznější figurky (od goblinů, rytířů, draků, bazilišků až po duchy, fénixe a všemožnou fantasy havěť), každá z nich přitom měla jiné vlastnosti. Místo krále měla hra čaroděje, který uměl sesílat kouzla, vyvolávat vyřazené figurky apod. Některé figurky střílely, jiné létaly, každá tak měla určité speciální pravidlo, které hráč mohl zajímavě v bitvě využít.
Důležitým faktorem byla i políčka šachovnice, která nebyla jen černá a bílá, ale také šedivá. Šachovnice se měnila každé kolo, což hře dodávalo ještě další nutnost strategického plánování. Strana, která bojovala na “své barvě” (“Světlo” na bílé a “Temnota” na černé), totiž pak měla výhodu ve větší výdrži svých figurek v boji.
Pro lepší představu o hře dávám odkaz na youtube:




Pro zájemce ještě ke stažení remake Archonu – myslím, že hra je hratelná ještě dnes:
http://www.classic-retro-games.com/Archon_355.html

Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64, NES, PC Booter, ZX Spectrum
1983
žánr: strategie/akční
Free Fall Associates - Anne Westfall, Jon Freeman
země: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat