úterý 2. dubna 2013

Operation: Pedopriest aneb uchraňte zvácenou církev před skandálem!

Hraj, zachraň a umlč!


Hra Operation: Pedopriest je velmi jednoduchá a rychle pochopitelná flashová hra. Pochází z dílny Molleindustria a vyšla v roce 2007. Molleindustria je skupina italských umělců, designérů, animátorů a programátorů, kteří se právě pomocí her snaží zacílit a rozvinout diskuzi o problémech zmítajících dnešní společnost. V roce 2007 nebyla diskuze o zneužívání malých dětí tolik rozvinutá jako dnes a bohužel se ještě tolik nemluvilo o skandálech mezi církevními představiteli. Církev sama tuto situaci odmítala řešit a zavírala před ní oči, navzdory silnému tlaku médií. Právě proto byla tato hra vytvořena a vypuštěna na internet. 

V Itálii díky ní došlo k velkému poprasku a hovořilo se, že bude z internetu dokonce odstraněna. Jak je vidět nepodařilo se, a hra je dostupná široké veřejnosti i k dnešnímu dni.

Cíl a námět hry je od začátku naprosto jasný. Hlavním tématem jsou zde katoličtí kněží a jejich nekalé praktiky s malými dětmi. My jako hráči jsme ale stavěni do neobvyklé pozice - hrajeme za ochránce církve! Kdo začne hru hrát, musí mu být jasné, že všechno se musí brát s notnou dávkou nadsázky. Už jen úvodní slova na obrazovce po startu hry ("Let the children come to me" - citace z Bible) posílají veškerou morálku do kopru a místo toho tematicky ladí k nadsazenému, cynickému humoru celé hry. 
Metodika hraní je tedy vcelku zajímavá a neokoukaná.


Před startem hry vidíme úvodní obrazovku spolu s průvodním dopisem od Benedicta XVI.. V něm nám  bývalý papež nařizuje, abychom ututlali jakékoli domněnky o zvráceném počínání  pedofilních katolických kněží. Tvoříme jim tedy jakousi "eskortu", bariéru, případně ochránce aby kdokoli, kdo by mohl kněží nějakým způsobem ohrozit, nemohl s touto informací nikam utéct.

Ve hře se můžeme setkat s rozdílnými typy postav. Máme zde samozřejmě kněží a pochodující malé děti, dále se můžeme zaměřit na tzv. "silencers" - což jsou kardinálové, kteří umlčí, zabaví jakéhokoli potencionálního protivníka církve. Mezi další postavy se řadí také policisté a další dospělí mužského i ženského pohlaví. Jako raritka slouží tzv. Deus ex machina - což je v tomto případě helikoptéra, která v případě ohrožení unese omezený počet pedofilních kněží do bezpečí Vatikánu. S klasickým "deus ex machina" to tedy moc společného nemá. Hráč může hrát pouze za "silencery" nebo za helikoptéru. V praxi tedy hra vypadá tak, že ve hře pobíhá velké množství těchto silencerů/kardinálů a ti postupně umlčují  či odstrašují jakéhokoli svědka znásilnění. Snaží se tedy zpracovat dospělého, či slušného policistu do té doby, než kněží stihne utéci. Snažíme se tedy uchránit co nejvíce "božích pomocníků" aka kněžích, než se policisté a situace v médiích uklidní.


Hra Operation: Pedopriest je 2D flashová hra na kterou hledíme z profilu a ke hraní nám stačí pouze myš. Grafická stránka je velmi jednoduchá, avšak v celku lichotivá, je zde pěkné pozadí, různá varieta prostředí a člověk se ve hře vcelku rychle zorientuje. Na výběr máme ze tří levelů - easy, medium a hard. Přestože je herní prostředí velmi jednoduché, dokáže být občas slušně matoucí. Vidíme totiž do průřezu domu, kde běhá několik kněžích, velmi mnoho dětí a ještě více dospělých. V průběhu hry (a s vyššímy levely) se objevují i další a další policisté. Postavy a hra tedy v nejvyšším levelu připomíná spíš tržiště. 

Celkový dojem však podkresluje velmi povedená hudba spolu s doplňujícími zvuky hekání, šeptání, volání a dětského breku.



K mému velkému zklamaní se úrovně bohužel liší pouze množstvím figurek a prostředím - mise zůstává zcela stejná. Hru lze tedy velmi rychle projít od začátku až do konce za několik málo minut. V mém případě to bylo okolo 10-15. Hra neurazí, ani příliš nenadchne. Plní však na 100% svůj účel, a to přivést normálního hráče k tematice pedofilie a soc. deviací mezi církevními hodnostáři.





Žádné komentáře:

Okomentovat