úterý 2. dubna 2013

Dys4sia - chaos o změně pohlaví


Dys4sia


Newgrounds, Anna Anthropy (2012) Dys4sia (Adobe Flash)
 
Tato audiobiografická hra se snaží vyjádřit, jak se autorka poprala se změnou pohlaví. Jak se cítila před změnou, jaký chaos zažívala a naopak jak se jí zjevně nakonec ulevilo. Hra by se dala charakterizovat jako 2D plošinovka, kdy hráč chodí s postavičkou nebo pohybuje jinými zástupnými předměty reprezentující autorku potýkající se s činnostmi a pocity spojenými s nespokojeností se současným pohlavím a jeho následnou přeměnou. 


Tato hra reflektující autorčiny pocity při hormonální změně pohlaví má čtyři úrovně, kterými hráč postupně projde. Jednotlivé úrovně symbolizují jednotlivé fáze hormonální proměny z muže na ženu. První level „Gender bullshit“ popisuje nepochopení se s okolím. Nazývají ho mužem, kterým se necítí být, neoblékne se do o několik čísel menší dámského oblečení a na dámské toalety se musí plížit. Jelikož je tato hra autobiografická, tak i avatar dojde ke smíření a rozhodne se k vážnému kroku. V dalším levelu „Medical bullshit“ je popisován strastiplný kontakt s lékaři. Absolvování psychotestu, čekárna a nervozita před samotnou hormonální přeměnou a komplikace spojené s působením předepsaných léků. Ve třetím levelu „Hormonal bullshit“ započne samotná přeměna. Hormonální pilulky působící na psychiku, jídelníček, energii atd. A v posledním, čtvrtém levelu „It gets better?“ je sice název s otazníkem, ale je zřetelné, že postavičce se velice ulevilo. Holení jí již nedělá potíže, obléká dámský šat a při pohledu do  zrcadla se konečně cítí být spokojena.


Hra je ovládána šipkami a je velice jednoduchá, jak na ovládání, tak na pochopení jak hru hrát. Herní mechaniky jsou tu zcela omezené, jsou v jednotlivých kolech přesně dány a nelze scénář hry nijak změnit. Pohybovat se lze pouze šipkami dopředu, dozadu a do stran. Není zde třeba nad úkolem dlouze přemýšlet. Protože je hra tvořena jednodušší grafikou, příběh je zde implementován nikoli prostřednictvím videa ale pouhého doprovodného textu, kde jsou popisovány pocity postavičky a současně naznačeno, kudy se má postavička ubírat. Je zde použit progresivní typ implementovaných narativů, v některých miniúsecích jednotlivých levelů musí hráč projít vytyčenou trasou, jindy, když mu vyprší časový limit, se i přesto posouvá dál ve hře bez ohledu na dokončení. V některých úsecích se hráč pohybuje pomocí postavičky, jindy ji reprezentují zástupné předměty jako předměty žiletka na holení, pilulka na snížení tlaku nebo tyčinka na HIV test. Hra má v sobě také několik odkazů na jiné, známé herní počiny. Například avatarova touha po jídle je přirovnána k všepožírajícímu Pacmanovi, jindy se postava cítí jako kostička ze hry Tetris a nemůže se vejít do připraveného předem určeného místa. Také se tu objevuje pohyblivý odrážející panel ze hry Arkanoid. 


 V celkovém kontextu působí hra velice chaoticky. Jsou použity velice pestré barvy, které v některých úsecích velice rychle přeblikávají. Chaotickou až ponurou atmosféru dokresluje i hudba, která je směsicí nepřehledných překrývajících se zvuku opakující se v krátké smyčce dokola. U některých úkolů je doplněna citoslovci reagujících na hráčovo počínání.
Kromě náznaku psychotestu nejsou ve hře řešena žádná hlubší morální dilemata vyplývající z tématu. Hra je tedy velice jednoduchá a na hráčovo samostatné rozhodování velice omezená, snad jen rozhodnutí, zda se při plížení na dámský záchod vydám doleva nebo doprava.


 Avšak pokud vezmeme v povědomí, že hlavním záměrem autorky bylo nastínit svázanost a hlavně chaos jejích počátečních pocitů a následné nastínění kroků vedoucích ke kýženému výsledku, tak se záměr myslím docela zdařil. Myslím, že cílem nebylo vytvořit hru na dlouhé měsíce s perfektní grafikou a mnoha možnostmi rozhodování., naopak nastínit svázanost takové osoby ve společnosti a jednoduše v kolejích představit autorčiny pocity z hormonální přeměny pohlaví. 




Výrobce: Newgrounds
Designer: Anna Anthropy
Hudba: Liz Ryerson
Vydání: 9. 3. 2012
Platforma: Adobe Flash
Žánr: Audiobiografie
Mód: Single-player



Žádné komentáře:

Okomentovat