pátek 2. prosince 2011

Student Sim - Šprt, nebo alkoholik? Klikni

Není divu, že v České republice přibývá vysokoškoláků. Kdo z dospívajících žáků středních škol se totiž setkal se hrou Student Sim, nemůže si přát nic jiného než dostat se na vysokou. Autor této hry naplno odhalil veřejné tajemství, jak to máme na univerzitách jednoduché. Není ani tak důležité studovat, zkoušky se nakonec přece jen nějak udělají, hlavní je dobře vypadat, být oblíbený mezi ostatními studenty, vydělat si jídlo a večírky, ale především sbalit co nejvíc holek.

Simulátor studentského života je velice prostý, v žádné situaci není potřeba cokoli psát, hráč si vždy vystačí s pouhým klikáním. Studentův život je dělený stejně jako život mnoha skutečných lidí na jednotlivé týdny. Na jeho začátku si hráč zvolí, jaký má být u jeho studenta poměr inteligence, charismatu a vzhledu, dále svého nejlepšího kamaráda (vymetače mejdanů, šprta..?) a studijní obor. Poté si musí vybrat, jak následující týden stráví. Učit se hodně, nebo vůbec? Vyber si ze škály. Jíst zdravě, nebo se cpát tučnými jídly z fast foodů? Vyber si ze škály. A co dál? Nechat se ostříhat, umýt se, jít nakupovat, oholit se, uklidit si pokoj, nebo si vsadit na výsledky anglické fotbalové ligy? Klikni.

Tyto volby určí, jaký typ hráčův student bude, protože každé rozhodnutí o strávení týdnu se promítá na stupnicích vlastností studenta - tedy jak moc je zdravý, jak je cool, kolik má vědomostí a jak je šťastný. Na hráči je další volba, jakým směrem chce život studenta nasměrovat. Vylepšovat skóre na všech čtyřech stupnicích totiž není možné, když se o to hráč snaží, naopak se ve všem zhoršuje. A jelikož jeho avatar není renesančním ideálem, tedy geniálním okouzlujícím krasavcem, je třeba se rozhodnout, zda bude vzorným, avšak neoblíbeným studentem, který to bude mít se sváděním žen složité, nebo alkoholikem, jenž je sice zralý na vyhození ze školy, ale na druhou stranu se baví, je ve společnosti oblíbený a střídá holky stejně rychle jako zaměstání, tedy skoro každý týden.

Jak že se vlastně na vysoké balí holky? Podle hry Student Sim velice jednoduše, během necelé minuty je dívka vysvlečená. Každou svedete takřka stejným postupem - bleskurychlým klikáním myší. Ve správném sledu a s určitou frekvencí klikáte na tlačítka „já piju“, „ona pije“, „tlachání“, „řeknu jí kompliment“, „řeknu jí vtip“, přičemž pokud dívce polichotíte nebo řeknete vtip víckrát než jednou, máte smůlu a můžeto znovu zkusit až v jiném týdnu. Když uspějete, započítá se vám dívka do skóre, jaké si někteří muži vedou i ve skutečném životě (jakési zářezy na pažbě). Ovšem ne každé slečně se líbí stejní muži, na což hra pamatuje. Některé dívky vás tak odmítnou, protože by si přály, aby byl váš student oholený/zarostlejší, ostříhaný/zacuchaný atd. Stejně jako v reálném životě vám nepřidá, když budete na rande smrdět.

Hra naznačuje, že studium není v životě vysokoškoláka příliš podstatné. Celý semestr nemusíte vidět ani jedinou knížku a přesto prolezete do dalšího. Zkoušky - několik miniher - vůbec nekladou důraz na inteligenci či vědomosti, jde v nich pouze o šikovnost a pozornost. Těžko předpokládat, že by například studenti na medicíně třásli ze zkoušky, při níž by se museli na monitoru vyhýbat kurzorem zamračeným smajlíkům. Student Sim je pro účely zábavnosti značně zjednodušen. Pochopitelně ani čas neplyne jako ve skutečnosti, pokud chcete, můžete projít týdnem během několika sekund, ale také nikdy.

1 komentář: