sobota 30. dubna 2016

Save the Date: Randíme (doslova) o život

Save the Date: Randíme doslova o život
Paper Dino Software (2013). Save the Date. (Windows, Mac OS X, Linux)
Zachránit svoje rande nebylo asi nikdy tak složité. Pravda, ve skutečném světě mnozí z nás asi také bojují s všemožnými překážkami, co se schůzek se svým protějškem týče, ale snad žádný z nás by nečekal to, co si na hráče přichystalo studio Paper Dino Software. Save the Date je tzv. „dating sim“, tedy přeloženo jako simulátor randění, o kterém se sice světově nedá mluvit jako o mainstreamovém žánru, nicméně své cílové trhy si dovede nalézt. A o co v tomto herním simulátoru jde?
Ačkoliv se na první pohled zdá, že by se mohlo jednat o příběh obyčejného života mladých lidí, opak je pravdou. Save the Date se nebojí nic netušícího hráče šokovat, a proto se nad rámec příběhu zcela běžného rande v restauraci dostávají i příběhové prvky jako je mořské monstrum s chapadly, pouliční přestřelka nebo cestování časem. Pokud jste se ke hře dostali jako zcela neznalí, a jediné co od ní očekáváte je to, že vás poučí o správném chování na vašem skutečném rande, radši honem hru zase vypněte. Save the Date je potřeba brát jako poučku k randění asi tak stejně vážně, jako třeba Yandere simulator. 
 
Herní mechaniky
Jediné, co ve hře ovládáte, jsou dialogy. Nečekejte žádný pohyb prostorem, žádné logické hádanky, pouze klikání na patřičnou odpověď nebo jen čtení nabízeného textu. Save the Date je ukázkovým příkladem žánru vizuálních novel (populárního zejména na japonském trhu), které mají de facto sloužit jako interaktivní kniha. Samozřejmě, že se hrou určitým způsobem interagujete, ale hlavně pořád něco čtete.
Co je ovšem asi na Save the Date nejzajímavější, je to, jak vás vede příběhem. Vizuální novely jsou zpravidla dlouhé hry, u kterých strávíte hodiny a hodiny (zejména prokousáváním se hromadami textu), než se vůbec dostanete na konec. Save the Date lze v nejkratším možném výběru dialogu dohrát v řádu několika vteřin. Ano, většina „konců“ této hry je v podstatě ekvivalentem „game over“, nicméně splňují očekávání od určitého konce, tedy že převypráví, co se po vašem výběru dialogu stalo.
Abyste se tak dostali ke „správnému konci“, nestačí mít pouze štěstí na správný výběr možností. Občas zkrátka musíte umřít proto, aby se vám odemkla možnost, která předtím nebyla nabízena. Občas vám dokonce hra nabídne prolomení pomyslné čtvrté stěny, když hlavní hrdina řekne, že si načetl uloženou pozici.

Audiovizuální stránka
Opět se setkáváme s vcelku pevným začleněním do žánru vizuálních novel, a to i po audiovizuální stránce. U nich je totiž obvyklé zobrazovat buď pouze statické pozadí (tedy v podstatě jen jakousi „tapetu“ na pozadí), nebo jen minimální animace. Save the Date je graficky skutečně velice základním počinem, detailů zde příliš nehledejte, vše je vyvedeno zhruba tak, aby se hráč orientoval kde se v danou chvíli nachází ale zároveň nebyl příliš rozptylován od čtení textu. Reprezentace herních postav, tedy hlavního hrdiny a hrdinky zcela chybí.
To samé platí i pro hudební podkresy. Ty se sice mění v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte, ale to je asi tak všechno. Nečekejte žádné proměny na dramatickou hudbu ve chvíli, kdy se dialog přesune k něčemu dramatickému či rovnou akčnímu, nebo naopak když zvolní. Jeden jednoduchý hudební podkres pro danou scénu a to je vše. Navíc vám hudba prozradí, kdy jste se dostali do slepé uličky, možná ještě dříve, než to stačíte tušit. Zkrátka jakmile hudba utichne, očekávejte game over.

Interpretace hry
Save the Date rozhodně není hrou, která by měla být brána vážně. Je jednoduchá, vlastně si ze svého žánru tak trochu utahuje, ať už „rychlou smrtí“ nebo tím, že se nesnaží o příliš dokonalý audiovizuální počin (a možná naschvál se snaží působit vytvořená tak trochu horkou jehlou). Zároveň však přináší velice zajímavou myšlenku do celé problematiky randění. Zkrátka a jednoduše, pokud si jedno rande prožijete stokrát po sobě, budete po sto prvé nejspíše už přesně vědět, co dělat a co ne.
Ano, neustálé umírání dokola může být zejména pro netrpělivé pro hráče frustrující, naopak třeba příznivci rogue-like žánru mi dají za pravdu, že neustálé se zdokonalování pomocí neúspěchů je jedna z nejlepších cest, jak hru ve výsledku naprosto ovládnout. Ale vyžaduje to hodně soustředění, pozornosti hře a také samozřejmě času. Ačkoliv už bylo řečeno, že se hra dá „dohrát“ v řádu vteřin, to pravé ovládnutí hry a cesta tam, kam chcete aby se vaše rande dostalo, zabere hodiny.
Vedle výše zmíněné myšlenky hry a schopnost si sama ze sebe utahovat (prolomení čtvrté zdi atd.) hraje Save the Date do karet i to, že se dá hrát zdarma a nemá na váš počítač téměř žádné nároky. Vybrat si dokonce lze mezi všemi nejrozšířenějšími operačními systémy.
Negativa v tomto případě zahrnují zejména žánr jako takový a jeho kompatibilitu s dnešním, mnohdy příležitostným hráčem. Save the Date je určena pro poměrně specifický okruh zájemců, a nemám příliš valného mínění o tom, že by u této hry dokázalo vydržet mnoho „casual“ hráčů, kteří vyhledávají grafické hody, okamžitou akci a velkolepou příběhovou výpravu. Navíc čtení poměrně velkého množství textu dokáže občas uspat i ty, kteří o hru zájem mají, a skoro se až nabízí úvaha, jestli třeba není lepší si místo vizuální novely rovnou nepřečíst klasickou prózu nebo komiks. Ale to už je jen na dotyčném hráči.
Platformy: Windows, Mac OS X, Linux x86
Rok vydání původní verze: 2013
Žánr: vizuální novela, dating simulator
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat