středa 26. dubna 2017

Fake It To Make It

Tato hra nabízí možnost vyzkoušet si, jaké to je vytvářet si internetový byznys založený na předávání co možná nejvíc šokujících a kontroverzních zpráv za účelem vydělávání peněz za splnění jednoho z vašeho přání, například koupi ojetého auta.

 Na začátku si musíte vytvořit vaše webové stránky, které by však, pro váš vlastní zájem, měly vypadat co nejdůvěryhodněji, proto si můžete koupit některé již přednastavené. Vaše peníze však nejsou neomezené a tak musíte pečlivě uvažovat a nepořizovat si všechno zbrkle, neboť jisté produkty si můžete vytvářet sami. Celou hrou vás provází mentor, jehož rady jsou poměrně smysluplné a hodí se jimi řídit, abyste se postupně dostali do pozice, kdy je vaše médium široce známé. Na začátku stačí sdílet nevinné články typu "Tato mimina rozesmějí celou vaši rodinu", protože zatím je hlavním cílem vydělat nějaký kapitál. 

 Postupem však i díky vašim sdílejícím je lepší publikovat politická témata, protože ta se zaprvé lépe šíří (i když jde o nesmysly) a zadruhé jsou více důrazná. Lze si kupovat či vytvářet profily, které články publikují, a přidávat se do nejrůznějších politických i apolitických skupin na sociálních skupinách. V tomto světě existují dvě navzájem nesmiřitelné strany, Fialová a Mangová, výhodou je, že lze vydávat, tedy přesněji řečeno zpočátku kopírovat a postupem času vytvářet, články podporující obě dvě frakce a takhle si vydělat více peněz. Samozřejmě to vede i k nenávisti a k jim motivovaným činům, o čemž vás hra několikrát informuje. Je však třeba dbát na to, abyste články sdíleli na správné skupiny, neboť článek o tom, jak je senátor Fialové strany podvodník, moc lidi ve skupině "Milujeme pejsky" zajímat nebude, ba naopak se akorát rozzuří a váš příspěvek nic nevydělá.

 Když už dosáhnete více procent v penězích, které si spoříte na nákup vytoužené věci, obtížnost se zvyšuje a jiná média vás mohou označit za podvodná, čímž se vám snižuje důvěryhodnost a tedy i úspěšnost sdílení, což samosebou vede k nižšímu výdělku.
 Hlavním cílem hry je podle mého názoru ukázat, jak moc je snadné dokázat sdílet různě po internetu tzv. fake news a jak moc, pokud je šíříte na správným místech, jim lidé uvěří a dokáží tak vytvářet novou úrodnou půdu pro vyložené nesmysly. Nevím sice, jak moc je užitečné to někomu ukazovat, protože toho může leckdo využít a ihned začít experimentovat, na druhou stranu je nutné mladé lidi informovat o těchto rizicích, aby nevěřili něčemu jen proto, že je to napsané na nějaké webové stránce, a zjišťovat si informace z více důvěryhodných zdrojů. Sami víme, jak často lidé naletí falešným zprávám, a to i ti starší, na první pohled moudřejší a zkušenější.

 Grafika je hry je dost podobná sociálním sítím, do očí bijící je stejná barva, jako má Twitter, proto může být pro znalého internetového surfera příjemným prostředím pro adaptaci. Stejně jako sociální sítě je též pouze klikací, pro jednoho uživatele a velice příjemně ovladatelná. Jistě, jsou tu rozdíly jako je například výskyt peněz (byť falešných) nebo pozadí hudby, ale přeci jen se jedná o hru, jiní uživatelé se zde nevyskytují.

 Doufejme tedy, že se všichni hráči poučí a budou si lépe zjišťovat informace, to je dnes totiž více důležité než kdy jindy. Leností a pohodlností si totiž jen sami sobě, ale i jiným, důvěřivějším lidem, škodíme.


Platforma: Web
Vytvořila: Amanda Warner (Spojené státy)
Domovská stránka: www.fakeittomakeitgame.com
Datum vydání: 13. března 2017


Žádné komentáře:

Okomentovat